Реклама

Breaking News

Епоха Відродження: коротко про головнe





Епоха Відродження або Ренесансу (від фр. Renaissance) являє собою період європейської історії, ознаменований багатьма культурними перетвореннями. Ренесанс прийшов на зміну Середньовіччю і став проміжною ланкою між середніми віками і епохою Просвітництва.
У даній статті ми хочемо коротко висвітлити ключові моменти епохи Відродження, і розповісти цікаві факти з цього історичного періоду.

Епоха Відродження коротко.
Відразу ж потрібно сказати, що епоха Відродження європейської культури мала світове значення. Точні роки Ренесансу встановити неможливо. Ба більше, для кожної європейської держави вони відрізняються. Однак прийнято вважати, що епоха Відродження почалася в XIV столітті, а закінчилася на початку XVII століття.
Чим же ознаменувався цей період? Перш за все, тим, що на зміну середньовічному релігійному фанатизму прийшла світська культура і гуманізм.
Антропоцентризм (тобто центральне місце у всіх культурних і наукових дослідженнях займає людина) став панівною ідеологією.
Саме тоді відроджується інтерес до забутої античної культури. Власне від цього і походить термін «Відродження».
Якщо говорити коротко про Ренесанс, то основним його феноменом було те, що після падіння Візантійської імперіївізантійці які втекли в різні європейські держави, почали поширювати свої бібліотеки. А саме в них містилося безліч античних джерел, які в Європі того часу практично не були відомі.
У містах стали з'являтися і набирати обертів різні наукові та культурні центри, що діяли незалежно від церкви. Почався цей рух в Італії.
Умовно епоху Відродження можна розділити на 4 етапи:
1. Проторенесанс (2-га половина XIII століття - XIV століття)
2. Раннє Відродження (початок XV - кінець XV століття)
3. Високе Відродження (кінець XV - перші 20 років XVI століття)
4. Пізніше Відродження (середина XVI - 1590-і роки)
З повною упевненістю можна сказати, що на всі держави Європи Ренесанс зробив колосальний вплив.
По суті, епоха Відродження - це перехід від феодального суспільного устрою до буржуазного. Саме тоді формуються національні держави, між якими починає процвітати торгівля, і встановлюються міжнародні дипломатичні відносини.
Неймовірними темпами розвивається наука, а книгодрукування увічнює цей історичний період на століття. Географічні відкриття і поява природознавства стали переломним моментом в усвідомленні людиною самої себе. Закладається основа всіх майбутніх наукових теорій і відкриттів

Немає коментарів